Herfst ~ Verzachten, Verstillen & Voelen

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 13:00

We ervaren een paar echte frisse herfstdagen en ik voel hierdoor des te meer de fase waarin we zitten, te eren.  Mijn energie wordt minder naarmate het buiten kouder wordt en het licht verder afneemt.  Als je net zoals ik met je cyclus meebeweegt of volgens de cyclus leeft, dan weet je dat de herfst de laatste fase van de (menstruele) cyclus representeert.  Deze fase heet de Luteale fase, maar wordt ook wel bestempeld als ' de PMS week'. PMS staat voor Pre Menstrueel Syndroom  en wordt gekenmerkt door een reeks aan fysieke en psychische klachten die zich iedere maand voor doen in de fase vóór de menstruatie. Denk aan mood swings, een opgezette buik, pijnlijke borsten en slecht slapen, die dusdanig zijn dat het 'de dagelijkse gang van zaken' belemmerd.  Mijn gevoel en ervaring zeggen me dat de PMS week er niets voor niks is en dat we als menstruators echt veel zorgvuldiger om moeten gaan met de signalen die ons lichaam ons afgeeft, in plaats van het te duiden als een syndroom....  Een van mijn dierbare Sister friends heeft Pre Menstrueel Syndroom week, omgetoverd in PLEASE MAKE SPACE week.......en precies dát....is er nodig.  Space......ruimte......zachtheid.....verstilling.......en RUST!  Oh my Goddess.....RUST......ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Please.....geef jezelf RUST in de week voordat je menstruatie begint. Zorg dat je het aangenaam maakt voor jezelf, zorg dat je je lichaam goed ondersteund met de juiste voeding (en dit je hele cyclus lang!) en STOP jezelf te forceren. Want de 'klachten' die je ondervindt hebben een boodschap en een betekenis.  Welke dat is is aan jou om te onderzoeken, maar mijn ervaring is en ik hoor het meer en meer....ruimte, rust en verstilling zijn exact de dingen die een cyclisch wezen een fase van eb nodig heeft.  Weerstand tegen de cyclische aard van het beestje betekent een beestje wat zich van binnenuit gaat verzetten tegen hun omgeving, want de pas van de omgeving past niet bij de cyclische aard.....die is lineair. (Oh snap....)      

 

Ik heb zelf ook jarenlang te kampen gehad met vrij extreme PMS klachten, ik denk ook mede door mijn diagnose endometriose & adenomyose (het houdt natuurlijk allemaal verband met elkaar) en ik heb nog steeds wat symptomen die mij heel duidelijk zeggen wanneer het HERFST is in mijn lichaam.  Ik was jarenlang ten minste een dag in de maand geveld door een zware depressieve bui, een mega wolk in mijn hoofd en de dagen voor en rond mijn menstruatie had ik een enorm opgeblazen buik (ook wel endo belly genoemd). Ik kan je zeggen.....deze klachten zijn helemaal VOORBIJ.....WEG.....GONE. Dit omdat ik mijn cyclus en lichaam op de eerste plaats heb gezet en ik een dieet ben gaan volgen die zo voedzaam en zo gebalanceerd mogelijk voor mijn lijf is.  Het is een dieet wat het endocriene systeem volledig ondersteund en samen met de dagelijkse dosis CBD olie (die ook heel goed is voor het endocriene systeem) ben ik van heel veel (PMS) klachten af.  Nee het is geen quick fix, ik zal dit endo dieet altijd moeten blijven volgen, maar de voordelen die ik er van ondervind zijn het meer dan waard.  Daarnaast is het meebewegen met mijn cyclus een must, als ik dat niet doe krijg ik het meteen op mijn bordje in de vorm van stress, slecht slapen, mood swings en fysieke pijn.

Dit doe ik door mijn eigen Maan Cyclus Wiel (zie afbeelding) bij te houden, zodat ik kan zien in welke fase ik zit en mijn werkzaamheden of rust daarop af te stemmen. Maar ook door iedere dag bij mezelf in te tunen van hoe ik me voel.  Heb ik de energie om te creëren of te socializen, dan doe ik dat....heb ik dan niet, dan trek ik me terug en neem ik rust.  Ik zie hierin dat ik in mijn cyclus kan meebewegen met de fases, want in de folliculaire fase (lente) voel ik me fris en vol nieuwe ideeën, in de ovulatoire fase (zomer) zit ik vol energie, kan ik makkelijk dingen tot stand brengen en wil ik me graag verbinden met anderen, in de luteale fase (herfst) voel ik mijn energie minder worden en kan ik nog wel dingen creëren, maar ik moet meer rust nemen en wil vooral mijn omgeving OPRUIMEN en veilig maken, voor de fase die erna komt......menstruatie (winter), net zoals de critters in de natuur die in het najaar voedsel verzamelen en een nestje maken om in te overwinteren.....

en eigenlijk wil ik dit niet alleen voor alle menstruators, maar voor IEDEREEN!  Ga eens meebewegen met de seizoenen, in plaats van altijd maar door te gaan en het nog het drukst te hebben in de koudste en donkerste fase waarin we eigenlijk allemaal zouden moeten rusten (uitgezonderd het zuidelijk halfrond, daar is het nu lente/zomer ;)), Maar rusten (hallo vakantie) doen we dan als we de meeste (zonne) energie hebben en we dus het meest energiek zijn.  Niet heel logisch toch?....

Door mee te bewegen met je cyclus, met de seizoenen, kun je alles wat komt met open armen ontvangen en zeker voor je menstruatie is dit heel erg van belang.  Weerstand ertegen maakt het alleen maar een akelige ervaring, want verkramping is pijn. It's that simple. Dus verzacht, verstil en durf te voelen. Oh wow ik zie hier een mooi bruggetje voor het Free Bleeden en mijn Free Bleed Dekens......mmmmm ik denk dat ik dat bewaar voor de Winter fase......To be continued <3

 

Liefs,
Janneke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.